czwartek, 30 kwietnia 2015

Okonomiyaki

Na kolację był miejscowy rarytas, potrawa wywodząca się z Hiroszimy: okonomiyaki. Jest to rodzaj smażonego na blasze przekładańca zawierającego ciasto naleśnikowe, makaron, kapustę (każde smażone osobno i potem łączone), zawierające różne dodatki i przyprawy, np. mięso i owoce morza. Całość podana jest na patelenkach. Do tego wino śliwkowe. Pycha.

Wchodząc do knajpki, chcąc nie chcąc trzeba było się ukłonić




Posiłek był jednodaniowy, ale bardzo syty. Z tego powodu do hotelu wracaliśmy pieszo, by spalić trochę kalorii, a przy tym zobaczyć co nieco. Zobaczyliśmy pięknie oświetlony zamek Hiroszima,



trening drużyny baseballa, z której to dyscypliny słynie Hiroszima (nota bene w naszym hotelu jest stoisko z gadżetami baseballowymi).


Na ulicach wrażenie robią kolorowe neony. Zadziwia niewielki ruch mimo wczesnowieczorowej pory i niesamowita czystość ulic.




O zachowaniu czystości wiedzą wszyscy, ale nie zaszkodzi przypomnieć

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz